BULL TERRIER PO VAŠOJ MJERI

ZAŠTO BULL TERRIER?

Jednom kad upoznate bull terriera nikad nećete poželjeti drugu pasminu. Ako ste žrtva njegovog šarma niti jedan drugi pas vas se neće toliko dojmiti. Bull treba biti dobroćudan, prijateljski raspoložen, strpljiv, društven, prilagodljiv i potpuno odan. Ekstremno je vezan za svoju obitelj i čuven po svojoj ljubavi prema djeci. Nestašan je, zaigran i obožava cirkusirati. Potrebno ga je dobro udresirati, što će zahtjevati puno vremena, ali će se isplatiti.

Bull nikada neće ( niti u najluđim snovima ) namjerno nauditi djetetu ali nadzor je potreban jer djeca u igri budu uzbuđena i počnu biti gruba. Neizbježno i pas počne biti žestok u igri i onda niti dijete niti pas ne znaju kada stati. Ako je riječ o štenetu važno je znati da štenetu treba odmor  i bilo bi mudro naučiti dijete da to poštuje. Štenetu treba osigurati odmor u boksu, u ustaljenim intervalima.

U ovoj fazi razmišljanja treba razmotriti da li uzeti štene ili odraslog psa. Štene znači pune ruke posla ali odrasli pas može biti težak i tvrdoglav.

STANDARD ILI MINI?

Dvije su vrste bull terriera: standardni i minijaturni. Kinološki klub Velike Britanije od siječnja 1988. dozvoljava križanje između standarda i minijatura što je rezultiralo poboljšanjem sorte i građe kod minija.

Minići ne bi trebali biti preko 25-35 cm u grebenu a kilažom bi trebali biti u rasponu od 7-14 kg. Iako jako variraju u temperamentu – jedni su ležerni , drugi kao energetski smotuljci – to su snažni psi životnog vijeka od 10-12 godina. Vragolasti su, tvrdoglavi i znatiželjni. Zahtjevaju posebnog i odgovornog vlasnika, koji će tolerirati destruktivno štene koje treba budno nadzirati. Iako su veličanstvene majke i vrlo su nježni i odani prema svojim vlasnicima, to su ipak živahni psi kojima je potrebna čvrsta ruka.

Zdravstveni problemi su isti kao i kod standarda uz jednu dodatnu bolest – luksacija leće. To je ozbiljna nasljedna bolest koja vodi ka sljepoći.

I standard i minijatura su skupi psi; cijena je odraz kvalitete uzgoja i njege.

VJEŽBANJE

Potrebe za vježbanjem variraju od psa do psa. Neki bull terrieri će uživati u beskonačnim šetnjama dok će se drugi zadovoljiti udobnošću kuće ili vrta. Općenito, bull terrier će se prilagoditi navikama svog vlasnika. Ono što on stvarno želi je biti u društvu čovjeka.

Imajte na umu da bull terrier nije pas čuvar i neće baš cijeniti ako ga se ostavi na otvorenom da čuva prostor.

MUŽJAK ILI ŽENKA?

Odabir mužjaka ili ženke je stvar osobnih preferencija. Oba spola su jednako odani ali i neovisni. Bull terrierima nije bitno što rade sve dok to rade sa vama. Ako se odlučite za ženku pažljivo ugovorite uvjete kupnje sa uzgajivačem jer neki uzgajivači će prodati ženku pod određenim uvjetima. To znači da će uzgajivač pristati na prodaju po nižoj cijeni pod uvjetom da parite kuju a uzgajivač će birati štene za sebe ili pak pod uvjetom da kuju sterilizirate. Ženka se može sterilizirati nakon prvog ili drugog tjeranja a mužjak se može kastrirati nakon šestog mjeseca života. U oba slučaja se svakako posavjetujte sa veterinarom.

ŽIVOT S DRUGIM ŽIVOTINJAMA 

Bull terrier je tolerantan pas i naučit će se harmoničnom suživotu sa drugim životinjama. Međutim, upoznavanje treba treba biti pažljivo nadzirano i sve interakcije trebaju biti pod nadzorom dok vaš bull terrier ne shvati kako se treba ponašati.

S vremenom će se uspostaviti  međusobno poštovanje i bull terrier će biti dobar kompanjon sa mačkama, zečevima pa čak i konjima.

Butterbean from Rocky Ridge Refuge ( 2011.-2016. )